Call Centar: 032/346-745

Proveri garanciju

U jednom trenutku Winamp je nestao sa scene, sada se vraća.

Winamp se vratio

Winamp se vratio

Odgovorno tvrdimo da nema osobe koja svoje prve MP3 muzičke fajlove puštala preko legendarnog multimedijalnog plejera kompanije Nullsoft i tvoraca Džastina Frenkela i Dmitrija Boldireva. U jednom trenutku Winamp je nestao sa scene, ali kako prenosi PCGamer, sada se vratio sa novom verzijom. 

Dug rad na novoj verziji 

Sve je počelo davne 1997. godine kada se pojavila prva verzija, po mnogima, najboljeg prvenstveno muzičkog, plejera svih vremena koji je od tada, pa sve do 2013. Godine stvarno “whipped the llamas ass”. A onda šok, došla je 2013. godina i sav aktivan razvoj na ovoj aplikaciji je prestao, označavajući kraj jedne epohe obeležene prvo rezanjem muzike na CD-ove, a zatim prebacivanja iste putem popularnih “fleškica” kako bi se u istoj uživalo na sopstvenom računaru. Da ne zaboravimo ni sjajne vizualizacije. 

Druga dostupna rešenja jednostavno nisu imala to “nešto” što je Winamp činilo onim što jeste. AIMP je OK, ali ništa više od toga, a YouTube je polako postajao mesto na kome se sve više i više slušala muzika. A onda, bomba – 2018. godine stiže vest kako je otpočeo rad na novoj verziji legende i kako se Winamp vraća. Kako se ispostavilo, do tog povratka prošlo je skoro četiri pune godine, ali ono što jeste bitno je da je friški Winamp u verziji 5.9 pred nama. Download, pa ako imate još muzike puštaj! 

Vesnik boljih vremena? 

Najnovija verzija Winamp media plejera donela je unapređenja, pa je sada osnova ovog programa Visual Studio 2019. Tu je i podrška za Windows 11 operativni sistem, proširena biblioteka kodeka, kao i mnogo toga drugog što, složićete se, uopšte nije bitno. Bitno je da pušta muziku i da je to stari, dobri Winamp. 

Sa puko tehničke strane, potrebno je tu još testiranja, čak i po rečima kreatora ove nove nadogradnje za Winamp. “Ovo je kulminacija četvorogodišnjeg rada koje traje od verzije 5.8, zajedno sa dva razvojna tima i prestankom rada izazvanog pandemijom. Korisniku se neće činiti kao da postoji mnogo važnih promena, ali najveći i najteži deo bila je migracija iz Visual Studio 2008 u Visual Studio 2019. Osnova je uspešno postavljena, a sada ćemo se fokusirati na dodavanje novih funkcionalnosti i unapređivanje postojećih... Iako je obavljeno sveobuhvatno interno testiranje, ovo je i dalje verzija koja zahteva dodatno poliranje”. 

Ali sve to je nebitno jer se Winamp najzad vratio i treba ga isprobati. Detaljnu listu svih izmena, zajedno sa linkom za preuzimanje nove verzije Winamp plejera, možete pronaći na ovoj adresi

 

Izvor: Benchmark