Call Centar: 032/346-745

Proveri garanciju

Nove oznake energetske efikasnosti

Nove oznake energetske efikasnosti

Nove oznake energetske efikasnosti

Detaljno ćemo objasniti i približiti nove podele energetskih razreda.
Izbor energetski efikasnog uređaja može da smanji potrošnju električne energije u proseku oko 50 odsto i tako uštedi novac. Najefikasniji način da izaberete frižider, veš-mašinu ili televizor koji troši najmanje električne energije je da pogledate u kom je energetskom razredu.

S obzirom da 79 odsto Evropljana prilikom kupovine vodi računa o energetskim razredima, Evopska unija želi da ovaj sistem energetskog označavanja unapredi, pa od 1. marta odnosno od 1. septembra, u zavisnosti od vrste uređaja, uvodi nove energetske oznake (nalepnice). Glavna izmena je ukidanje nekih razreda i dodavanje novih. Umesto skale razreda od A do D, koja označava da uređaj sa razredom A ima najmanju, a onaj sa razredom D najveću potrošnju, sada će biti skala  od A do G, s tim da neće više biti razreda A+, A++ i A+++.

Ukidaju se razredi A+, A++ i A+++

Inače, razlika u potrošnji, u zavisnosti od vrste uređaja, između najniže i najviše energetske klase ide od 30 do 80 odsto.

Takođe, na nalepnici će sada biti QR kod preko kojeg će moći da se pristupi bazi podataka u kojoj se nalaze energetske i tehničke karakteristike uređaja.

Frižideri, mašine za pranje sudova, mašine za pranje veša i televizori dobiće nove energetske oznake od 1. marta, a rasveta od 1. septembra. Narednih godina će označavanje biti promenjeno i za ostale uređaje.

Klasa A će u početku biti prazna

Evropska komisija je saopštila da se promene uvode jer proizvodi postaju sve energetski efikasniji, a i razlika između A+, A++ i A +++ razreda je potrošačima sve manje jasna. Razred A će na novoj nalepnici u početku biti prazan da bi se ostavo prostor za razvoj energetski efikasnijih uređaja.

Nove oznake bi, kako je navela Komisija, trebalo da omoguće potrošačima da jasnije razlikuju energetski efikasne proizvode, kao i da podstaknu proizvođače da razvijaju energetski efikasne tehnologije.

Propisi EU o energetskim oznakama i eko dizajnu trebalo bi potrošačima da donesu prosečnu godišnju uštedu do 285 evra

Prema računici EU, propisi o energetskom označavanju i ekološkom dizajnu doneće uštedu energije od približno 230 Mtoe (milion tona ekvivalentne nafte) do 2030. Potrošačima će to obezbediti prosečnu godišnju uštedu do 285 evra kroz smanjenje računa za električnu energiju. Na kraju, mere energetske efikasnosti povećaće prihode evropskih kompanija za 66 milijardi evra.

Inače, EU je energetsko označavanje uvela 1994. Od tada su energetski razredi glavna pomoć potrošačima u izboru proizvoda koji su energetski efikasniji i i pokretač inovacija u proizvodnji uređaja.

Šta je sve novo na oznaci?

how to recognise a rescaled product?

U gornjem desnom uglu nalepnice uveden je QR kod čijim skeniranjem se može pristupiti bazi podataka Evropske komsije o karakteristikama uređaja koje nisu vidljive na nalepnici.

Zatim, godišnja potrošnja proizvoda sada je istaknutija i prikazana je u centralnom delu oznake. Takođe, sada se izračunava preciznijim metodama, tvrdi Komisija.

Na kraju, izmenjene su i uvedene nove sličice koje potrošače informišu o karakteristikama proizvoda (npr. energetska efikasnost u HDR-režimu za televizore i monitore, vreme pranja za mašine za pranje veša).

Baza podataka EU o energetskim oznakama: uputstva za proizvođače i trgovce

Korišćenjem QR koda potrošači mogu pristupiti EU bazi podataka za energetsko označavanje (EPREL). Od 1. januara 2019. prodavci (proizvođači, uvoznici ili ovlašćeni predstavnici) moraju da unesu podatke o svojim proizvodima u ovu bazu podataka pre nego što ih isporuče na evropsko tržište.

Potrošači će moći da pretražuju bazu podataka od marta 2021. Evropska komisija, takođe, priprema i aplikaciju koja će omogućiti poređenje podataka o proizvodima i troškovima.

Baza podataka pruža dodatne informacije o proizvodu koje nisu na nalepnici i sadrži dva odeljka za različite ciljne grupe:

  • Za kontrolu tržišta: dostupan samo institucijama za nadzor tržišta.
  • Za potrošače, profesionalne kupce, maloprodaju.

 

Preuzeto sa https://balkangreenenergynews.com/