Call Centar: 032/346-745

Proveri garanciju

Naočare sa plavim filterom: Zaštita ili samo trend?

Naočare sa plavim filterom: Zaštita ili samo trend?

Naočare sa plavim filterom: Zaštita ili samo trend?

U današnjem digitalnom dobu, većina nas provodi sate gledajući u ekrane različitih uređaja. Bez obzira da li je to rad na računaru, igranje video igara ili jednostavno pregledavanje društvenih mreža, naše oči su izložene velikoj količini plavog svetla. To je dovelo do porasta popularnosti naočara sa plavim filterom, koje se reklamiraju kao rešenje za smanjenje negativnih efekata ovog svetla.

Ali da li su naočare sa plavim filterom zaista toliko korisne ili je njihova popularnost više rezultat marketinških trikova? Ovo su neka pitanja koja ćemo istražiti u ovom blogu.

Prvo, hajde da razumemo šta je to plavo svetlo i kako utiče na naše oči. Plavo svetlo je deo vidljivog spektra svetla koje emituju ekrani digitalnih uređaja. Studije su pokazale da izlaganje ovom svetlu može dovesti do zamora očiju, glavobolje i poremećaja spavanja. Osim toga, dugotrajno izlaganje plavom svetlu može imati negativne efekte na dugoročno zdravlje očiju.

Na osnovnu talasne dužine, plavu svetlost možemo da podelimo na:

  • Plavo-ljubičastu svetlost (415-455 nm), koja može da dovede do oštećenja mrežnjače i posledično do degeneracije makule.
  • Plavo-tirkiznu svetlost (465-495 nm), koja pozitivno utiče na vid i telo i koristi se u lečenju poremećaja spavanja.

Tu dolaze naočare sa plavim filterom. One su dizajnirane da blokiraju ili filtriraju određeni deo plavog svetla, smanjujući tako izloženost očiju. To bi trebalo da rezultira smanjenjem zamora očiju i poboljšanjem kvaliteta sna. Međutim, efikasnost ovih naočara može varirati u zavisnosti od kvaliteta proizvoda i individualnih faktora.

Neki korisnici tvrde da su primetili poboljšanje u udobnosti očiju i kvalitetu sna nakon nošenja naočara sa plavim filterom, dok drugi smatraju da nisu primetili značajnu razliku. Važno je napomenuti da su rezultati istraživanja o efikasnosti ovih naočara pomešani, što znači da nije potpuno jasno koliko su one zaista korisne.

Takođe je važno imati na umu da naočare sa plavim filterom nisu zamena za pravilnu higijenu vida. Redovne pauze prilikom gledanja u ekran, pravilno osvetljenje prostorije i održavanje odgovarajuće udaljenosti od ekrana takođe su ključni faktori za očuvanje zdravlja očiju.

  • Pravilo 20-20-20  – Najjednostavniji način da izbegnete prekomerno izlaganje plavoj svetlosti je da povremeno odmarate oči. Možete primeniti sledeći jednostavan metod: svakih 20 minuta odmaknite se od ekrana i gledajte u nešto 20 metara udaljeno od vas, najmanje 20 sekundi.
  • Osigurajte bar 2 sata dnevno prirodnog svetla za oči
  • Isključite svoje ekrane bar sat vremena pre spavanja
  • Naočare za kompjuter – Ponekad povremeno odmaranje nije dovoljno da biste izbegli naprezanje očiju, pogotovu ako imate osetljivije oči ili radite dugo za kompjuterom. U tom slučaju mogu da vam pomognu zaštitne naočare za kompjuter, koje će vas zaštititi od štetnog uticaja plavog svetla.
  • Kapi za oči – Kapi za oči će vam pomoći da osvežite umorne oči nakon napornog radnog dana i da uklonite peckanje i osećaj suvih očiju.

Na kraju, odluka da li investirati u naočare sa plavim filterom treba da bude individualna. Ako primetite da vam dugotrajno gledanje u ekran uzrokuje zamor očiju ili probleme sa spavanjem, možda vredi dati šansu ovim naočarima. Međutim, važno je imati realna očekivanja i razumeti da one same po sebi neće rešiti sve probleme vezane za zdravlje očiju.

U zaključku, naočare sa plavim filterom mogu biti koristan alat za smanjenje izloženosti plavom svetlu i poboljšanje udobnosti očiju, ali nije garantovano da će svima jednako pomoći. Kao i kod bilo kog proizvoda, važno je istražiti, pitati stručnjake i doneti informisanu odluku pre nego što se odlučite za kupovinu.