Call Centar: 032/346-745

Proveri garanciju

Iza prvog računarskog baga krila se prava buba

Iza prvog računarskog baga krila se prava buba

Iza prvog računarskog baga krila se prava buba

Tim računarskih stručnjaka sa Univerziteta Harvard napisao je prvi poznati izveštaj o jednom računarskom bagu.

Kada se pojavi greška na računaru, uobičqajeno se kaže da imamo bag (bug). Ovaj pojam je stvarno u vezi sa jednom bubom koja je zadala silne probleme prvim računarskim stručnjacima nakon Drugog svetskog rata.

Ukoliko vas zanima o kojoj je bubi tačno reč i kako je došlo do povezivanja tehnoloških problema s insektima, zavirite u sledeći članak.

 

Računar koji je stalno prijavljivao grešku

Dana 9. septembra 1947. godine tim računarskih stručnjaka sa Univerziteta Harvard napisao je prvi poznati izveštaj o jednom računarskom bagu. Računar na kojem su tada radili, a koji je bilo finansiran od strane američke mornarice, stalno je prijavljivao grešku. U to vrijeme računari su bila veliki i emitovali su puno toplote, zbog čega su bili veoma privlačni insektima.

Tim stručnjaka, izmoren stalnim pokušajima otklanjanja greške, pozabavio se hardverom računara i u njemu je na svoje iznenađenje pronašao ni manje ni više nego moljca koji je totalno poremetio elektroniku računara. Nakon njegovog uklanjanja, računar je radio bez greške.

Tomasu Edisonu buba u fonografu donela nesanicu

 

thomas edison

Bila je to prva poznata evidentirana greška u računarskom sistemu, označena kao bag. Upotreba termina bag javlja se još u srednjovekovnom periodu, ali u smislu greške u vezi sa tehnologijom prvi ju je upotrebio Tomas Edison u drugoj polovini 19. veka, koji je svojevremeno muku mučio sa svojim fonografom odnosno pretečom gramafona.

Navodno Edison dve pune noći nije spavao kako bi otkrio zašto njegov fonograf ne radi, i na kraju je otkrio bag odnosno bubu u njemu. U trenutku kada je ova reč zabeležena u dnevnik računarskih stručnjaka 1947. godine, termin bag je već bio u upotrebi kao sinonim za grešku.

Kako je već 1945. upotrebljen termin debag (debug) u časopisu Kraljevskog vazduhoplovnog društva, to implicira da je ovaj termin bio i ranije korišćen, samo je ovde prvi put zabeležen.

Dnevnik u kojem je zabeležen ovaj slučaj danas se nalazi u zbirci Nacionalnog muzeja američke istorije Instituta Smitsonian. U dnevnik ga je, izgleda, zabeležila poznati američka stručnjak za računare i kontraadmiralka američke mornarice Grejs Marej Hoper, koju su zbog njene inteligencije i sposobnosti nazivali i Amazing Grace, iako bi joj prema svemu sudeći pre odgovarao naziv "žena zmaj". U dnevnik je tom prilikom zabeleženo sledeće: "Prvi slučaj pronađenog baga", a uz nju je zalepljen moljac.

Ovaj zapis je ujedno i nepobitan dokaz duhovitosti računarskih stručnjaka.